Rumoer

Gebruikersavatar
Micha
Berichten: 1151

Rumoer

Bericht#1 » 06 mei 2018, 09:06

Rumoer
Er is veel spanning te voelen de laatste tijd.
Spanning die al jaren is opgebouwd bij vele mensen met een technische affiniteit.
In Amerika is er nu een aantal personen bezig met de Right to repair.
Vele elektronica en andere makende bedrijven hebben het de laatste tijd behoorlijk lastig gemaakt om je eigen spullen te maken.
Vele personen weten niet dat ze wettelijk gezien zelf hun eigendommen mogen maken of laten maken en dat grote concerns het ze eigenlijk zo moeilijk mogelijk maken om er voor te zorgen dat ze maar producten blijven aanschaffen.
Zo ook dat gezeur over dat je garantie vervalt als dat irritante stickertje is gescheurd , blijkt dat het al jaren in Amerika dat dat stomme stickertje illegaal te zijn en eigenlijk niet mag.
En hoppa zo is de wegwerpmaatschappij ontstaan.
Maar wat mij steeds meer is opgevallen dat er steeds meer mensen hier dwars van zijn.
Waarom zou je eigenlijk om de 1 jaar annex 1,5 jaar een nieuwe phoon willen terwijl ze eigenlijk bijna exact hetzelfde doen?
En zo is het eigenlijk met wel meerdere producten die wij gebruiken.
Steeds meerdere personen raken verzadigd van de producten die ze gebruiken en hoeven niet meer elke keer iets nieuws te hebben.
Er is zoveel veranderd door die grote concerns in die niet zo positieve zin en diverse regeringen wijzen dan naar de consument in verband vervuiling , hergebruik en ga zo maar door.
Maar die zeer fijne regeringen pakken niet de werkelijke dader aan maar proberen de kleine man aan te pakken hoe hypocriet is het ?
Zo ook dat de kleine man eigenlijk technisch gezien steeds minder verdient spreekwoordelijk en zich steeds meer is bewust is van het gebruik van diens eigendommen en het zat is dat grote concerns bepalen hoe wat en waar.
In mijn ogen is dat als je iets in je bezit is en dus hierbij je volledig eigendom is dat je zelf mag bepalen wat je hiermee doet.
En dat je niet bewust tegengewerkt wordt door het concern waar je diens product van heb aangeschaft.
Wat wel fijn om te zien is dat steeds meer opensource projecten komen en er steeds meer mensen annex personen zijn die zelf producten maken zonder een vervuilende bron te zijn.
Er steeds meer personen weer actief worden in het maken van iets na jaren van in slaap te gelegen hebben door gebruik te maken van producten van de grote concerns .
Ja er is langzaam aan weer beweging in de maatschappij gekomen en ben benieuwd wat hier de uitkomst van is.


Disclaimer: Dit is geen aanval op wie dan ook die wel om de zoveel tijd producten aanschaft , dit is wat ik zie en hoe ik er tegen aan kijk.
3 x

Gebruikersavatar
stoyanov
Voormalig STN Lid
Berichten: 3621

Re: Rumoer

Bericht#2 » 06 mei 2018, 09:42

Mijn vraag/vragen:

Kán er niet meer degelijk worden gebouwd, of wíllen we niks degelijks meer?
Omdat degelijk misschien ten koste gaat van het design etc.
Zijn we bereid om meer te betalen voor degelijk? En hoeveel meer dan?
En wat is dan de benchmark qua degelijkheid? Hoe lang moeten we het kunnen mishandelen voordat het stuk gaat?
Moeten we eigenlijk nog wel willen repareren? Het valt mij namelijk op dat er nauwelijks meer technici rondlopen die zonder alles te vervangen (trial and error) direct tot de kern van de zaak weten te komen.
Ik kan me voorstellen dat niet iedereen een stapel geld heeft liggen om uit te geven aan het forse uurloon/werkplaatstarief van tegenwoordig.
Een beetje arbeider moet tegenwoordig een dag werken om een vakbroeder 2 uur te kunnen laten sleutelen... zijn we hierin niet een beetje doorgeslagen?
En moeten we de discussie met de fabrikant/leverancier nog wel aan willen gaan? Om vervolgens bestookt te worden met aannames...om maar onder de voorwaarden uit te komen. Voorwaarden die staan beschreven in complete boekwerken waar een jurist voor nodig is om uit te finkelen of men recht heeft op garantie.
Hoe lang willen we nog het gedram en gezwets van onze overheid aanhoren?
Moeten we wel continue blijven innoveren en vernieuwen, of is de technologie inmiddels wel zover dat de verschillen alleen bestaan in laboratoria en op papier, maar in de praktijk niet meetbaar zijn en louter geënt op het geld uit de zakken van de consument kloppen?
Met andere woorden: moeten we de spiraal doorbreken, ten koste van een wereldwijde crisis, en met zijn allen gaan consuminderen om uiteindelijk weer te geraken in een maatschappij waar duurzaamheid voorop loopt?

Goed stukje Micha!
Voer voor discussie....
1 x
Chapter Alphen aan den Rijn
Record op 1 dag: 285 KM
Zuinigheidsrecord: 1:54,7
Kymco Like (pekelfiets)
Kymco New Dink
The Bronze Adonis

Gebruikersavatar
M.L.
Voormalig STN Lid
Berichten: 2094

Re: Rumoer

Bericht#3 » 06 mei 2018, 21:14

Met de auto is het al jaren zo dat het onderhoud niet noodzakelijk bij de dealer uitgevoerd hoeft te worden om het recht op fabrieksgarantie te behouden. (met coulance is dit een ander verhaal)
Het is mij een raadsel waarom dit met de (brom)fiets niet kan. Waarom moet de leverende dealer het onderhoud uitvoeren voor behoud van de garantie?

Technici die gaan storingzoeken is een leuk vraagstuk.
Als jij jezelf hebt gespecialiseerd in een bepaald vakgebied en je bent in staat om sneller dan gemiddeld een storing op te lossen, mag je dan de vruchten plukken hiervan? Mag de garage hiervoor een apart tarief rekeken? Een bepaald loon betalen? (vakmensen groeien niet aan de bomen tegenwoordig)
Het zal altijd een spagaat zijn tussen kosten enerzijds en de technische uitdaging anderzijds.

Wat ik doe is niet uniek. Iedereen kan achteraf begrijpen waarom ik tot een bepaalde conclusie kom met een storing. Alleen begrijpen waarom een bepaalde eigenschap bij een bepaalde storing hoort bepaalt hoe lang je ermee bezig bent. En al doe je het werk al jarenlang, het blijft een doorgaand leerproces.

Mijn loon is iets hoger dan gemiddeld, mijn productiviteit lager. Alleen een werkgever die het snapt laat je de ruimte. Anders wordt de spagaat nog veel groter...

Je hoort het ook wel van medici. De echte toppers. Zoals de specialist die de bloedneus van mijn vader stopte door, vanuit de lies, een bloedvat in zijn neus af te sluiten. Die krijgt vast niet hetzelfde betaald als de verpleegkundige, terwijl die net zo belangrijk zijn in de samenleving.
Een poos geleden een discussie op de radio dat het loon van medische toppers een bepaald plafond moet krijgen, anders wordt de zorg onbetaalbaar. Tja, ik weet het allemaal niet. Ik kom in ieder geval niet in de buurt. Maar het is voor mij en mijn gezin helemaal prima!
2 x

Social Media

   

Terug naar “Café de Slappe Klets”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten

Aanmelden  •  Registreer