Formule 1 ziet toekomst in tweetaktmotoren als vervanger hybride V6-turbo

Gebruikersavatar
gerard lift
Berichten: 1366

Formule 1 ziet toekomst in tweetaktmotoren als vervanger hybride V6-turbo

Bericht#1 » 15 jan 2020, 17:03

De Formule 1 is momenteel al bezig met onderzoeken naar de toekomstige motor voor de koningsklasse van de autosport. Technische baas Pat Symonds ziet dat tweetaktmotoren een goede optie zijn om in de toekomst hun intrede te doen.

Sinds 2014 rijdt de Formule 1 met hybride V6-turbomotoren en de sport zal dat de komende vijf jaar in ieder geval nog blijven doen. In 2025 of 2026 komen er nieuwe krachtbronnen en volgens Symonds wordt er nu al onderzoek gedaan naar wat de specificaties hiervan moeten worden. Dat vertelde de chief technical officer van de Formule 1 tijdens een conferentie over energie-efficiënte autosport.

Globaal gezien heeft Symonds al wel een plaatje in zijn hoofd: er moet afscheid genomen worden van de viertaktmotor, terwijl er plaats moet komen voor zuinigere tweetakten. "Ik wil heel graag dat het een tweetakt wordt. Die zijn veel efficiënter, geven een geweldig geluid uit de uitlaat en bovendien zijn veel van de typische problemen van de oude tweetaktmotoren nu niet meer relevant."
Efficiëntie tegenwoordig groot voordeel tweetaktmotoren

Volgens Symonds wordt er momenteel veel onderzoek gedaan naar tweetaktmotoren. Ook stelt de voormalig technisch directeur van onder andere Renault dat veel oude problemen tegenwoordig niet relevant meer zijn. "Het is redelijk logisch dat je liever ziet dat er bij iedere beweging van de zuiger omhoog en naar beneden iets gebeurt, dan dat het eens in de twee keer gebeurt."

"De motor met tegenovergestelde zuiger is bezig met een comeback en met zo'n 50 procent efficiëntie alweer terug in de vorm voor auto's voor de openbare weg. Directe injectie, pressure charging en nieuwe ontstekingsmechanismen zorgen ervoor dat nieuwe vormen van tweetaktmotoren erg efficiënt en uitstoot-vriendelijk zijn. Ik denk dat daar een goede toekomst voor is."

Het gebruik van tweetaktmotoren gebeurde in het verleden vaker. Tot en met 2002 reden er tweetakten mee in de hoogste klasse van de motorsport, de MotoGP, terwijl de 125cc en de 250cc tot het einde van hun bestaan (respectievelijk 2011 en 2009) met tweetakten bleven racen. Daarna werd in al deze klassen overgestapt op viertaktmotoren.

https://www.gptoday.net/nl/nieuws/f1/25 ... e-v6-turbo
0 x

Gebruikersavatar
tomosje
STN Beheerder
Berichten: 4351

Re: Formule 1 ziet toekomst in tweetaktmotoren als vervanger hybride V6-turbo

Bericht#2 » 15 jan 2020, 18:18

jep en zelfs de peugeot citystar injectie tweetakt is in duitsland gewoon nieuw te koop.
en mag dus gewoon in nederland rijden..
het is dat ik de centen niet heb anders was ik al onderweg om eentje t halen
0 x
kymco g dink grey lady wolf

Afbeelding Afbeelding

Social Media

     

Terug naar “Weet je dat…”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

Aanmelden  •  Registreer